Preskočiť na hlavný obsah

Zobuďme sa s esenciálnymi olejmi

Dobrá správa pre nás. JE TO V NAŠICH RUKÁCH. 

Neexistuje žiadny farmaceutický ani prírodný všeliek. Nič nám nepomôže, ak svoje telo humplujeme, správame sa k nemu bez úcty a ničíme si ho na fyzickej alebo duševnej úrovni. Každá starostlivosť či liečba si vyžaduje okrem užívania farmaceutických alebo prírodných prípravkov aj ďalšiu pozornosť k nášmu telu. Je to zodpovednosť za náš život, je to zodpovednosť za to čo jeme, pijeme, dýchame, myslíme si a hovoríme. Je to zodpovednosť za to, ako premýšľame, akými ľuďmi sa obklopujeme. Je to zodpovednosť za naše názory a skutky.

Bez ohľadu na to, či trpíme vážnym ochorením, alebo len menej varovný signál upozorní na našu nerovnováhu, dôležitá je pozornosť k nášmu zdraviu. Ak celé dni myslíme na to najhoršie, čo by sa mohlo stať (lebo sa domnievame, že predchádzajúca skúsenosť sa musí opakovať bez zmeny), ak do seba bez premýšľania pcháme príliš veľa čohokoľvek (zdravého či škodlivého), ak sme v zajatí strachu, alebo sa utápame v pocitoch viny, alkohole... Toto všetko nevyrieši jeden VŠELIEK

Sme schopní do seba tlačiť lieky (napríklad antibiotiká) a ďalej pokračovať v živote, aký žijeme, bez pozastavenia sa nad tým, čo všetko tento liek obsahuje, bez zvýšenia pozornosti k vlastnému telu, odovzdáme svoju moc do rúk lekára v domnení, že o našom tele vie viac, ako my. Keď už naše telo nevládze kričať a zrúti sa, siahneme po prírodnom riešení a opäť dokážeme bez zmeny v správaní iba prehltnúť či namazať sa prírodnou masťou. A nič sa nemení. Stále sme chorí, alebo sa pomaly liečime, no opäť sa nám choroba vráti. Prírodnú liečbu nazveme nefunkčnou a ďalej si žijeme svoj život. TAK AKO DOTERAZ

Keď sa stretneme s priateľmi, sťažujeme si, ako nám je zle a ako nám nikto nevie pomôcť. A ak aj niečo skúsime, vždy sa ťažkosti vracajú ako bumerang. Pomoc a rady už hádžeme za hlavu, lebo "naozaj som skúsil všetko a nič nepomáha". 

UŽ DOSŤ

Nič zvonka, nič čo do seba vložíme, či na seba natrieme, nás nespasí. Môže nám pomôcť prekonať najhoršie, a je na nás čo si vyberieme, či farmaceutické produkty, alebo prírodnú liečbu. Keď sa už cítime trošku silnejší je čas začať meniť svoj postoj k životu a svojmu telu, duši a zdraviu. Až potom sa môžu diať naozaj "zázraky" a my sa môžeme začať naozaj uzdravovať. Dovtedy je to iba potláčanie symptómov, aby sme ďalej mohli žiť, tak ako sme žili, bez zmeny. V pohodlí, no iba v domnelom pohodlí.

Vezmime zodpovednosť za svoj život do vlastných rúk. Vezmime si späť svoje vedomie. Verme svojmu telu a verme, že práve my sa poznáme najlepšie. Verme tomu, že dokážeme zázraky práve my. Že ktokoľvek a čokoľvek zvonka nám môže pomôcť iba dovtedy, kým nenaberieme silu, energiu a odvahu postaviť sa za seba sami. 

Sme zodpovední za svoj život. 
Starajme sa o seba s láskou a úctou, dajme pozornosť svojmu telu, keď si ju pýta. Dajme nášmu telu dostatok čistej vody, namiesto bublinkových nápojov či hektolitrov sladenej kávy, dajme si zdravšie potraviny a jedzme vedome. Znížme mieru stresu tým, že si uvedomíme, že stres nepotrebujeme, že stres nie je loptička, ktorú nám niekto hodil, že je to náš výmysel a nijako nám nie je nápomocný, môžeme ho kedykoľvek odložiť a nechať ho tam kde je. Nájdime si čas, ísť do prírody a dýchať zdravší vzduch, najmä ak žijeme vo väčších mestách. Hýbme sa aspoň o trochu viac. Naučme sa psychohygiene a dovoľme si byť zdraví. 

Rozhodujme sa vedome a sami za seba, tu a teraz, bez strachu zo skúseností, ktoré máme. Vždy záleží na tom, ako sa k danej situácii postavíme, či ju odmietame alebo prijímame. Neposudzujme svoj život podľa iných. Neriaďme sa pravidlami iných. Riaďme sa svojimi pocitmi. Nenechajme emócie, strach či hnev, aby nám vládli, aby ovládali naše skutky, myšlienky a slová.

Naše telá sú čarovné, dokážu sa prispôsobiť mnohým okolnostiam a naše myšlienky nás dokážu zošnurovať ako ten najmocnejší korzet. Dovoľme si pocítiť slobodu rozhodovania, slobodu dýchania, slobodu pohybu, slobodu konania - v láske a úcte k vlastnému životu. Uvedomme si, že nám nikto nemôže ublížiť slovom, ktoré vypovie, lebo nie je o nás. 

Odhaľme svoje strachy a uvoľnime ich, prijmime ich a oni sa postupne rozplynú. Nemusíme sa báť zodpovednosti, slobody, úcty a lásky, sú prirodzené a sú v každom z nás. Nájdime ich pod vrstvami presvedčení, ktoré sme si na seba navliekli a ktoré na nás navliekli iní. 

Esenciálne oleje sú jednou z mnohých možností a ciest, ako si pomôcť, naštartovať sa, nabrať energiu a odvahu a vykročiť po krajšej veselšej, zdravšej a voňavejšej ceste nášho života. 

Esenciálne oleje nám môžu pomôcť prekonať smútok zo straty blízkych, podporia našu náladu, dokážu odbúrať strachy, naladia nás do kreatívnych činností, povzbudzujú našu myseľ aj naše telo na mnohých úrovniach a rôznymi spôsobmi. Pomáhajú nám v bežnom živote, ale aj keď sa vyskytne čosi nečakané. Dokážu nám zvýšiť energiu, pomôžu nadviazať vzťah so svojim telom, uvoľniť bolesť. Ponúkajú nám úžasný bonus - zážitok vôní, ktorý stimuluje, podporuje, upokojuje, hojí. 

Až keď sa rozhodneme vziať zodpovednosť za svoj život do vlastných rúk, uvidíme silu prírody a dokážeme ju používať pre náš osoh. Silu a energiu prírody, ktorá je mocná, láskavá a uzdravujúca, ktorá nám ponúka množstvo ciest, spôsobov a možností uzdravovania. Toho naozajstného uzdravovania, na konci ktorého sme sami sebou, spokojní a šťastní.

vaša diva



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Horúce esenciálne oleje

Horúce EO alebo silice majú dôležité pravidlá použitia. Oregano Tymián Cinnamon - Škorica Clove - Klinček Cassia Ginger - Zázvor Peppermint - Mäta - u detí

Tehotenstvo a esenciálne oleje III

Tretí trimester tehotenstva je pre mňa asi najpríjemnejším obdobím. Milujem svoje guľaté telo aj napriek tomu, že váha podo mnou praská, pretože som najšťastnejší človek pod slnkom. Bábätko kope veľkú časť dňa a mne sa konečne ustálili ťažkosti, začínam pomaly s cvičením a naberám späť stratenú kondičku. Oleje mi voňajú a snažím sa ich naplno využívať. 

Rýchlovka - Bolesti hrdla a hlasiviek

Bolesti hrdla nás niekedy prekvapia doslova z minúty na minútu a dokážu pekne otráviť nejeden deň... keď s k tomu pridá strata hlasu, už je na mieste zamyslieť sa nad nevypovedanými trápeniami...  Prvá pomoc v podobe esenciálnych olejov je Lavender a Melaleuca EO . Jedna kvapka do hrdla a dve na hrdlo, šatka na krk a nechať hlasivky aj hrdlo odpočívať od slov, jedla aj nápojov. 

Balance a OnGuard - vlastná skúsenosť

Včera som absolvovala už spomínaný kurz AromaTouch techniky , a tak som  sa dostala k EO Balance a OnGuard (oba v mojej "olejničke" ešte chýbali a mala som na ne dlhšie zálusk).  Balance je zmes olejov smrek, ružové drevo, kadidlo, modrý harmanček. Táto drevitá zmes nás dokáže "zakoreniť", stabilizovať, akoby nám narástli korene. Dodá nám istotu a sebadôveru, stabilitu duševnú ale aj fyzickú. Odporúčané použitie - vmasírovať do chodidiel každé ráno pár kvapiek EO zmiešaných napr. s kokosovým olejom, pre pocit istoty. Vhodný aj na inhalovanie a to z rúk alebo difúzerom.

Jarné upratovanie s esenciálnymi olejmi

doTERRA esenciálne oleje majú všestranné použitie. Už som sa o tom presvedčila mnohokrát. Môžeme ich používať na podporu zdravia a imunity, pomáhajú nám prekonať ťažké obdobia, či už je to chrípková epidémia, stres v práci, alebo náročné rozhodovanie, príprava na skúšky, alebo nás bolí hlava, pomáhajú nám relaxovať aj dobiť energiou. A to nie je všetko. Esenciálne oleje môžeme využiť v kuchyni na dochucovanie jedál, sladkých dezertov či pečeného mäsa, osviežia nápoje a sú vhodnou voľbou BIO upratovania. Kúpeľňa a plesne.  Asi to poznáme skoro všetci, plesne milujú teplo a vlhko a pokiaľ nie ste šťastlivci s oknom v kúpeľni, už ste sa istotne s plesňami stretli. U nás najviac trpí sprchovací kút a tak našim denným spoločníkom je Savo, v pondelok popoludní mi prišla februárová zásielka od doTERRA a v nej mimo iné Lemon - esenciálny olej citrón. Nemohla som sa ho už dočkať a vyskúšať ho na plesne - odporúčaný postup je - do sklenenej fľaše naliať vodu a pridať niekoľko kvapiek

Tehotenstvo a esenciálne oleje IV

Dostávame sa pomaly do finále, pripravujeme sa na pôrod, balíme tašky do pôrodnice, chystáme výbavu, postieľka už je poskladaná, izbička opeknieva a skrine sa plnia voňavým miminkovským oblečením. Bruško kysne každým dňom, noci začínajú byť náročnejšie, moje pohyby  sa spomaľujú a Miškove zintenzívňujú... Niektoré ťažkosti sa s tretím trimestrom zmierňujú iné sú intenzívnejšie, alebo celkom nové... Stále je to však čarovné obdobie, ktoré si užívame a milujeme.  V mojej taške do pôrodnice nebudú chýbať esenciálne oleje. Priblížim vám ich použitie, pre viac podrobných informácií odporúčam knihu Esenciální oleje v období těhotenství, pro snazší porod a pro miminka od Stephanie Fritz . 

Ako prekonať črevnú virózu (nie len) v tehotenstve

V tehotenstve (obzvlášť ak je prvé), žena zažíva nové nepoznané pocity a strachy. Rieši stravu, vhodnú polohu v spánku, čo do seba a na seba dať a čo nie, čo v prípade choroby, bolesti, nepohody, kedy volať lekárovi a kedy nerobiť paniku... Nie je toho málo... A nie je neobvyklé, že sa "niečo" pritrafí. Strach o miminko je nová skúsenosť a každá z nás s ňou pracuje inak. Stres, panika, modrý koník, iné fóra, telefonát mame, telefonát lekárovi, nádych výdych... Ruku na srdce, hoci sme inteligentné bytosti, keď máme strach, dokážeme stratiť rozum raz dva :).  Moja čerstvá skúsenosť je o črevnej chrípke a jej relatívne ľahkom priebehu aj vďaka doTERRE.