Preskočiť na hlavný obsah

Veľká noc s esenciálnymi olejmi


Jarná očista bola a je veľkou témou posledných dní a týždňov. Tí, ktorí s očistou začali dávnejšie, už sa blížia do cieľa, tí, ktorí ešte nezačali a chceli by, majú najvyšší čas :). Blíži sa Veľká noc a s ňou sú spojené pôstne dni rovnako ako jarné upratovanie. Zbaviť sa starého a dať priestor novému je rovnako dôležité pre naše telo, psychiku aj pre náš domov. Za rok dokážeme nazbierať mnoho vecí a niektoré z nich sa po čase stávajú nepotrebnými a je vhodné, aby sme uvoľnili miesto pre nové. Jarné upratovanie môže priniesť do nášho života nový priestor, nový vzduch a nové pocity.

Esenciálne oleje nám vedia pomôcť, ak lipneme na veciach, spomienka a ľuďoch, nevieme sa vzdať niektorých vecí, hoci sme ich už poriadne dlho nepoužili a skôr zavadzajú, máme k nim citový vzťah, alebo sú iba jednoducho roztomilé. A tiež nám vedia pomôcť s upratovaním samotným, vyčistiť domov od patogénov a krásne prevoňať od podlahy až po strop :). 

Výborné čistiace účinky majú citrusové esenciálne oleje. Či už si pridáte pár kvapiek do vody či jogurtu na podporu detoxu, alebo ich pridáte do vody na podlahy, umyjete nimi nábytok, alebo odstránite fixky či žuvačku z rôznych povrchov. Ich využitie je mnohostranné. 

OnGuard ochranná zmes olejov - olej ochrany - ochraňuje naše myšlienky, telo aj domácnosť, patogény v ovzduší môžete likvidovať pomocou difúzera, ideálne je používať OnGuard nie len v období zvýšeného výskytu chrípkových ochorení, ale aj preventívne. Zlepšuje imunitnú reakciu organizmu - vhodné je nanášať riedený masážne na chodidlá, chrbticu, hrudník, ramená, zápästia, krk, spánky. OnGuard je doTerrou vyrábaný aj v cukríkoch, pracích a čistiacich prostriedkoch, guličkách na ľahké prehĺtanie a v ďalších formách na uľahčenie používania v domácnosti.

Zendocrine detoxikačná zmes olejov - olej prechodu a zmeny - tento olej nám pomáha na fyzickej aj psychickej úrovni zbavovať sa nepotrebného, vytvoriť priestor novému, ako v našom tele tak aj v našom domove. Pomáha nám dostať sa do psychického stavu, kedy sme schopní prijať rozhodnutia o zmenách, o nových začiatkoch. S týmto nastavením sa môžme zbaviť nepotrebných rároh bez pocitu viny, nostalgie alebo smútku.

Purify čistiaca zmes olejov - olej očistenia - nie len jeho vôňa je ako čistá hladina jazera, aj jeho účinky na naše telo majú čistiaci charakter. Prijať stratu je pre nás niekedy veľmi ťažké, preto sa nám môže nedariť s reguláciou hmotnosti, do správnej "nálady" nás vie dostať aj táto skvelá zmes esenciálnych olejov. Niekedy je pre nás ťažké zbaviť sa nepotrebných a škodlivých myšlienok. Aj tu Purify môže pomôcť. Ako bonus - je skvelým pomocníkom aj v domácnosti, pridaním dvoch kvapiek do vody vytvoríte čistiacu zmes na podlahy či nábytok.

Bazalka EO - olej obnovy - už samotné emocionálne pôsobenie nám napovie, že bazalka je skvelý olej pre obnovu, a tou jarné upratovanie v nás i v dome nepochybne je. V spojení s Lemongrass EO - olej čistenia - dokážu odstraňovať patogény z ovzdušia a sú výborní pomocníci pri boji s roztočmi a inými organizmami v našich matraciach, ktoré nám môžu spôsobovať napríklad alergie. 

Eukalyptus EO - olej zdravia - jeho svieža vôňa a silné čistiace účinky môžu pomôcť pri infekciách dutín, nádche, zahlienení, astme, sennej nádche či plesňových ťažkostiach na nohách tzv. atletická noha

Mnoho ďalších olejov nám slúži na to, aby sme dokázali vo svojom živote robiť pozitívne zmeny, určiť si priority, robiť správne rozhodnutia, púšťať nepotrebné a vítať nové nepoznané. Je iba na nás (na vás) ako pristupujeme k svojmu životu, či sa zodpovedne rozhodneme upratať a vymiesť všetky kúty. A ak sa tak rozhodneme, esenciálne oleje nám pomôžu. Pri každodennom používaní olejov prídete na ďalšie možnosti a spôsoby ich využitia a o tie sa môžete podeliť s ostatnými, napríklad aj komentárom pod článkom. 

majte krásne a voňavé jarné dni
vaša diva


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Horúce esenciálne oleje

Horúce EO alebo silice majú dôležité pravidlá použitia. Oregano Tymián Cinnamon - Škorica Clove - Klinček Cassia Ginger - Zázvor Peppermint - Mäta - u detí

Tehotenstvo a esenciálne oleje III

Tretí trimester tehotenstva je pre mňa asi najpríjemnejším obdobím. Milujem svoje guľaté telo aj napriek tomu, že váha podo mnou praská, pretože som najšťastnejší človek pod slnkom. Bábätko kope veľkú časť dňa a mne sa konečne ustálili ťažkosti, začínam pomaly s cvičením a naberám späť stratenú kondičku. Oleje mi voňajú a snažím sa ich naplno využívať. 

Rýchlovka - Bolesti hrdla a hlasiviek

Bolesti hrdla nás niekedy prekvapia doslova z minúty na minútu a dokážu pekne otráviť nejeden deň... keď s k tomu pridá strata hlasu, už je na mieste zamyslieť sa nad nevypovedanými trápeniami...  Prvá pomoc v podobe esenciálnych olejov je Lavender a Melaleuca EO . Jedna kvapka do hrdla a dve na hrdlo, šatka na krk a nechať hlasivky aj hrdlo odpočívať od slov, jedla aj nápojov. 

Balance a OnGuard - vlastná skúsenosť

Včera som absolvovala už spomínaný kurz AromaTouch techniky , a tak som  sa dostala k EO Balance a OnGuard (oba v mojej "olejničke" ešte chýbali a mala som na ne dlhšie zálusk).  Balance je zmes olejov smrek, ružové drevo, kadidlo, modrý harmanček. Táto drevitá zmes nás dokáže "zakoreniť", stabilizovať, akoby nám narástli korene. Dodá nám istotu a sebadôveru, stabilitu duševnú ale aj fyzickú. Odporúčané použitie - vmasírovať do chodidiel každé ráno pár kvapiek EO zmiešaných napr. s kokosovým olejom, pre pocit istoty. Vhodný aj na inhalovanie a to z rúk alebo difúzerom.

Jarné upratovanie s esenciálnymi olejmi

doTERRA esenciálne oleje majú všestranné použitie. Už som sa o tom presvedčila mnohokrát. Môžeme ich používať na podporu zdravia a imunity, pomáhajú nám prekonať ťažké obdobia, či už je to chrípková epidémia, stres v práci, alebo náročné rozhodovanie, príprava na skúšky, alebo nás bolí hlava, pomáhajú nám relaxovať aj dobiť energiou. A to nie je všetko. Esenciálne oleje môžeme využiť v kuchyni na dochucovanie jedál, sladkých dezertov či pečeného mäsa, osviežia nápoje a sú vhodnou voľbou BIO upratovania. Kúpeľňa a plesne.  Asi to poznáme skoro všetci, plesne milujú teplo a vlhko a pokiaľ nie ste šťastlivci s oknom v kúpeľni, už ste sa istotne s plesňami stretli. U nás najviac trpí sprchovací kút a tak našim denným spoločníkom je Savo, v pondelok popoludní mi prišla februárová zásielka od doTERRA a v nej mimo iné Lemon - esenciálny olej citrón. Nemohla som sa ho už dočkať a vyskúšať ho na plesne - odporúčaný postup je - do sklenenej fľaše naliať vodu a pridať niekoľko kvapiek

Tehotenstvo a esenciálne oleje IV

Dostávame sa pomaly do finále, pripravujeme sa na pôrod, balíme tašky do pôrodnice, chystáme výbavu, postieľka už je poskladaná, izbička opeknieva a skrine sa plnia voňavým miminkovským oblečením. Bruško kysne každým dňom, noci začínajú byť náročnejšie, moje pohyby  sa spomaľujú a Miškove zintenzívňujú... Niektoré ťažkosti sa s tretím trimestrom zmierňujú iné sú intenzívnejšie, alebo celkom nové... Stále je to však čarovné obdobie, ktoré si užívame a milujeme.  V mojej taške do pôrodnice nebudú chýbať esenciálne oleje. Priblížim vám ich použitie, pre viac podrobných informácií odporúčam knihu Esenciální oleje v období těhotenství, pro snazší porod a pro miminka od Stephanie Fritz . 

Ako prekonať črevnú virózu (nie len) v tehotenstve

V tehotenstve (obzvlášť ak je prvé), žena zažíva nové nepoznané pocity a strachy. Rieši stravu, vhodnú polohu v spánku, čo do seba a na seba dať a čo nie, čo v prípade choroby, bolesti, nepohody, kedy volať lekárovi a kedy nerobiť paniku... Nie je toho málo... A nie je neobvyklé, že sa "niečo" pritrafí. Strach o miminko je nová skúsenosť a každá z nás s ňou pracuje inak. Stres, panika, modrý koník, iné fóra, telefonát mame, telefonát lekárovi, nádych výdych... Ruku na srdce, hoci sme inteligentné bytosti, keď máme strach, dokážeme stratiť rozum raz dva :).  Moja čerstvá skúsenosť je o črevnej chrípke a jej relatívne ľahkom priebehu aj vďaka doTERRE.